L'ús de la Comunicació NoViolenta és una valuosa eina relacionada amb l'Educació Emocional que millora la competència social.
Rosenberg va crear la Comunicació NoViolenta amb la voluntat d’aportar més compassió a les relacions entre les persones. Volia contribuir a construir un món més pacífic a partir d’un llenguatge que generi tot el contrari que culpa, vergonya, judicis i exigències.
Els centres escolars tenen la necessitat no només de prevenir els conflictes sinó de generar una convivència positiva, i la CNV és una eina que facilita aquest objectiu. No oblidem que a les escoles conviuen un mínim de 250 persones, entre claustre i alumnat arribant a més de 1000 les escoles d’un tamany mig.
La CNV ens ajuda a:
- Mirar el nostre interior i descobrir què hi ha.
- Explorar les nostres necessitats bàsiques que ens mouen a actuar.
- Expressar i escoltar més clarament el que passa al nostre interior.
Expressió honesta i Escolta empàtica
Amb la Comunicació NoViolenta (CNV) aprenem a escoltar les nostres pròpies necessitats més profundes i les de les altres persones. En un espai on hi conviuen infants, joves i adults, que hi hagi present la connexió amb les pròpies necessitats i la compassió vers les dels altres, ajuda a facilitar la resolució dels conflictes naturals que hi sorgeixen.
La CNV ens ajuda a descobrir la nostra comprensió, que és la base per a entendre profundament la dels qui ens envolta, sigui company de claustre o d’aula. El llenguatge que utilitza la CNV revela la consciència que tots nosaltres, quan interactuem amb els del nostre entorn, només estem tractant d’honrar els valors i les necessitats universals.
A través de la pràctica de la CNV, podem aprendre a aclarir allò que estem observant, quines emocions estem sentint, quins valors volem viure i què volem demanar-nos a nosaltres mateixes i a les altres persones per enriquir les nostres vides.
Gràcies a aquests processos, ja no necessitarem fer servir el llenguatge de la culpa, el judici o la dominació. I podem experimentar el plaer profund de contribuir al benestar d’altres persones.
Tot el que s’ha integrat a la CNV es coneix des de fa segles sobre la consciència, el llenguatge, les habilitats de comunicació i l’ús del poder que ens permet mantenir una perspectiva d’empatia cap a nosaltres mateixos i cap a les altres persones, fins i tot en condicions difícils.
– Marshall B. Rosenberg
La comunicació es basa en els principis històrics de la no violència: l’estat natural de compassió quan no hi ha violència present al cor. La CNV ens recorda el que ja sabem instintivament sobre com se sent de bé connectar-se autènticament amb un altre ésser humà.
10 IDEES CLAU SOBRE LA COMUNICACIÓ NOVIOLENTA
- L’objectiu principal connectar amb les nostres emocions i necessitas (autoempatia) i amb les de l’altra persona (empatia). És un moviment intern d’apertura.
- Hi ha la intenció de tenir cura de la relació i establir un canal de comunicació obert i empàtic.
- Pretén respectar les conductes de les altres persones, no canviar-les a la nostra conveniència.
- Amb la CNV no es vol ni guanyar ni controlar els demés, existeix una voluntat de coexistir en pau.
- Parteix de l’observació d’una situació i els comportaments, per a identificar les emocions i necessitats que s’han generat per tal de donar-los resposta
- La consciència de les pròpies emocions i les alienes esdevé clau en la CNV per a desencallar el conflicte interpersonal.
- La connexió és l’objectiu últim de la pràctica de.
- La CNV ens ensenya que els nostres comportaments sovint no són més que estratègies errònies per donar resposta a les necessitats insatisfetes.
- Cal apreciar i valorar les necessitats d’una mateixa i de l’altra. Les necessitats no es canvien, si més no, es cobreixen, a partir d’accions que tinguin cura de la relació.
- Voler tenir la raó porta a la desconnexió d’una mateixa i de l’altra. És ineficaç en les relacions humanes.
Si consideres important que el teu equip educador tingui eines de Comunicació Noviolenta, no dubtis a demanar informació a hola@educacioemocionalescolar.com