L’Educació Emocional no és una moda pedagògica passatgera, ni tampoc es tracta d’una pràctica recent. Els beneficis de l’educació emocional estan ben documentats en la literatura científica.
Nombroses investigacions nacionals i internacionals, recents i de fa més d’una dècada, han posat de manifest l’impacte positiu de l’aplicació de programes a l’entorn escolar (Durlak, Weissberg, Dymnicki, Taylor i Schellinger, 2011; Filella, Cabell, Pérez-Escoda i Ros-Morente, 2016; Filella, Pérez-Escoda, Agulló Morera i Oriol, 2014; Ros, Filella, Ribes i Pérez-Escoda, 2017).
Alguns dels nombrosos beneficis que s’han contrastat sobre l’Educació Emocional són els següents:
- millora de les relacions interpersonals,
- disminució de problemes de conducta,
- augment de l’empatia,
- millor adaptació escolar, social i familiar,
- disminució a l’índex de violència i agressions,
- increment del rendiment acadèmic,
- disminució dels problemes d’atenció, clima emocional més positiu,
- menor consum de substàncies,
- més connexió, implicació, satisfacció i benestar al centre educatiu,
- baixada de l’ansietat i l’estrès, etc.
Quan parlem d’aquests beneficis els relacionem amb un programa estructurat d’educació emocional, i no tant amb una activitat puntual en un grup classe. Calen escoles amb una estructuració de programes d’Educacio Emocional que contemplin totes les etapes educatives i que apliquin sessions regulars durant el trimestre.
A més, és essencial que els docents que duen a terme les sessions emocionals, hagin treballat i integraten la seva pròpia persona els valors que volen transmetre al seu alumnat.
Ha de ser coherent transmetre i entrenar empatia amb l’acompanyament d’una persona adulta que sigui exemple d’aquesta habilitat interpersonal.
Es fan necessàries escoles que, a més d’estar compromeses amb l’aprenentatge cognitiu, ho estiguin amb el ser i el sentir del nens i nenes que hi assisteixen.
Podem aportar més resultats que evidencien la necessitat de dur a terme programes d’Educació Emocional com s’especifiquen en els trballs de Durlak i Weissberg, 2007; Durlak, Weissberg i Pachan, 2010; Hawkins, Smith i Catalano, 2004; Payton et al., 2000.
L’aprenentatge socioemocional que es desenvolupa en els programes d’Educació Emocional aporta aquests beneficis que afegim als anteriors:
- millora les habilitats socials i emocionals,
- modifica les actituds sobre les persones i els altres,
- millora els sentiments de pertinença,
- afavoreix el desenvolupament de conductes prosocials
- i disminueix el manteniment de problemes conductuals.