Activitats d’educació emocional en l’etapa
de 1r a 4t d’ESO.
L’educació emocional, dins de l’entorn escolar, cal que vagi en coherència amb l’edat de l’alumnat. Sabem que durant la Primària es podran realitzar unes activitats diferents que durant l’etapa d’Educació Secundària. A més, com a docents, cal adaptar-nos segons l’adolescent estigui a primer cicle o segon cicle d’ESO, per tal de portar a terme un programa d’educació emocional seqüenciat.
De la mateixa manera, si volem realitzar activitats d’Educació Emocional per a nois i noies de 12 a 16 anys, haurem d’ajustar-nos a les necessitats, conflictes i potencialitats de l’etapa madurativa d’aquest alumnat. Una de les necessitats és definir-se tal com vol veure’s i que els demés el/la vegin. La mirada de l’altra entra en joc. Així doncs, el desenvolupament de la competència d’autonomia emocional esdevé cabdal.
De la mateixa manera, si volem realitzar activitats d’Educació Emocional per a nois i noies de 12 a 16 anys, haurem d’ajustar-nos a les necessitats, conflictes i potencialitats de l’etapa madurativa d’aquest alumnat. Una de les necessitats és definir-se tal com vol veure’s i que els demés el/la vegin. La mirada de l’altra entra en joc. Així doncs, el desenvolupament de la competència d’autonomia emocional esdevé cabdal.
L’adolescent ha de posar en practica el qüestionament de la normativa establerta: a casa, a l’escola i a la societat que està començant a entendre, en general.
En aquestes etapa, sovint la persona educadora quan veu tan sovint confrontada les seves paraules, ha de recórrer al pensament exposat per el Doctor Jekyll, del llibre “L’estrany cas del Dr. Jekyll i el senyor Hyde” de Robert Louis Stevenson:
“Estima’m quan menys ho mereixi perquè serà quan mes ho necessiti”.
Què li està passant a l’adolescent?
Dins seu, s’estan posant en joc els següents eixos emocionals:
- La percepció del seu cos.
- El concepte sobre sí mateix/a.
- La seva pròpia autoestima.
La consciència entre “qui soc?” i qui vull ser determina està relacionada amb la seva autoestima.
“Els i les adolescents necessiten que prenguem el nostre lloc intern d’adults i conjuguem l’amor amb l’autoritat”
Eva Bach.
El triangle de l’adolescència:
Canvis físics,
les pressions socials la necessitat de definir qui soc i qui seré.
És important saber que davant qualsevol conducta pensem que qui la realitza és un meravellosa persona en construcció. Un adolescent que ja té prou conflictes interns com per a tenir també conflictes amb l’adult. Necessiten persones de referència que es posin del seu costat, no del costat de les conductes.
Cal llegir, que no vol dir pas justificar les motivacions amagades al darrera. Així doncs, és possible que puguem desprestigiar algun dels seus comportaments, no pas la seva persona.
L’ús del llenguatge amb els adolescents
En aquest sentit, el llenguatge que utilitzen amb ells i elles mateixes pren molta rellevància. Cal que siguem molt exquisits alhora de comunicar-nos amb un noi o noia per a evitar l’ús de paraules generalitzadores com “sempre”, “mai”, “ets,… Alhora que ajudem a aturar-los quan elles diguin “m’ha sortit fatal”, “he fet una merda de dibuix” transformant el missatge a “no t’ha sortit com t’esperaves” o “avui no et sembla tan bonic”.
Hi ha moltes activitats d’educació emocional per a adolescents que es poden dur a la pràctica tant a tutoria com en qualsevol estona dedicada al treball de grup o desenvolupament personal.
On més podem incloure activitats d’Educació Emocional:
- A cada moment en un espai de classe.
- Tallers i conferències (dins el Pla d’Acció Tutorial)
L’educació Emocional dins les matèries
Especialment, dins les matèries de llengua -catalana, castellana, francesa, anglesa- podria incloure’s textos de lectura o expressions escrites vinculades al desenvolupament emocional. Molt sovint fem llegir textos que no tenen un rerefons que pugui contribuir a l’adolescent. Cal aprofitar qualsevol oportunitat de lecto-escriptura per a fer créixer la consciència emocional o les connexions amb l’entorn social.
Per exemple, després de visualitzar un curtmetratge com “carrot crazy”
o “Monsterbox” https://www.youtube.com/watch?v=OczEHXRU9WU
Tant la comprensió lectora com la narració d’aquests curts podria donar sentit a una implicació dins el currículum de l’Educació Emocional.
Quines altres activitats es poden dur a terme?
Tant als espais de tutoria com a matèries d’Educació emocional o en valors, podríem:
- Reforçar allò que ja som amb un posada en comú d’una fortalesa pròpia i esperar a que tothom aplaudeixi i tornar a seure, sense comentar.
- Preguntar i posicionar-se en una línia al terra entre termes oposats de com creuen que el veuen: Amable-no amable; valenta/covard; treballador-mandrós,.. I més endavant en el curs, preguntar-nos si ha canviat aquesta percepció.
- Veure la pel·lícula Thirteen per a treballar valors, autoestima i comportaments de risc. O vincular-ho amb una redacció de llengua sobre com et veus i com t’agradaria veure’t.
- Realitzar relaxacions, sessions de mindfulness per a desenvolupar la regulació emocional, entre d’altres molts beneficis.
- Un mesurador (o termòmetre) emocional per a adonar-se i adonar-te de com comença el teu alumnat la classe.
- Treballar l’autonomia emocional a través de veure un TED TALK “la mujer más fea del mundo” Lizzie Velasquez, o “el circo de las mariposas”. També dells vídeos de superació personal de Tony Meléndez.
- Reforçar la confiança entre companys i companyes a través del joc del cec/ga i el seu Lazarillo.
En resum, amb els i les joves cal desenvolupar una mirada que pugui apreciar allò que sí està aconseguint, allò que sí està fent en favor del seu propi creixement i del respecte vers el desenvolupament diferent dels seus companys i companyes, per tal de tenir cura de la profecia autocomplerta.