Vés al contingut

Comencem pel principi: les emocions

Les emocions són reaccions que les persones experimentem a partir d'una situació significativa. L'alegria, la ràbia, l'entusiasme, la frustració, la por o la tendresa són el nom d'algunes d'elles.

Les emocions són respostes a un esdeveniment que pot ser intern, un pensament, o extern. Les formes en què reaccionem poden ser molt diverses:  lluitant, fugint, mantenint la situació d'alerta o paralitzant-nos.

Malgrat que les sentim en el cos,el responsable de les nostres emocions és el nostre cervell.

S'ha atorgat molt protagonisme a el cor com a font d'emocions quan diem, per exemple, que ens han trencat el cor. I hem de dir que sí que hi ha una relació entre cervell i cor, ja que aquest últim batega a un ritme diferent en funció de les emocions que es gesten i s'activen.

El responsable, però, segueix i seguirà sent el cervell. I, en especial, una part molt determinada: el sistema límbic.

El terme 'límbic', encunyat l'any 1878 pel metge i científic francès Paul Broca, designa una àrea composta per tres estructures, relacionada amb l'aprenentatge, la memòria i les respostes emocionals.

Aquest sistema també controla les nostres emocions i sensacions més arcaiques (supervivència i sexe).

Les emocions són una part biològica vital en l'ésser humà, ja que sense elles les persones no podrien sobreviure.

És important ser conscient que ara estàs creant la teva realitat, un present molt convincent que es construeix en funció de les teves creences, focus i interpretacions i que això genera emocions indubtablement.

Fins i tot, si ens endinsem en la matèria una mica més, veurem que primer s'activen les funcions emocionals que són les que sustenten i creen realment a les emocions en si.

Les emocions intervenen en aspectes essencials com:

- La nostra creativitat.
- La nostra salut mental i física.
- En com ens comuniquem i relacionem amb la resta de persones.
- En les decisions que prenem.
- A la nostra capacitat de pensar, posar focus, atenció i rendiment.
 

«No oblidis que les emocions són les capitanes de les nostres vides, les obeïm sense adonar-nos d'això.»

Vincent Van Gogh

Les emocions són importants perquè conformen la nostra personalitat i realitat. Escoltar-les i atendre-les és molt important en la nostra vida, ja que tenen el poder sobre nosaltres. Ens poden fer sentir molt bé o per contra molt malament, per això cal cuidar-les i conviure-hi. 

Què és bo i què és dolent? 

No hi ha res més objectiu que la realitat, però més subjectiu que la percepció. Per aquesta raó, cap emoció és bona o dolenta, totes estan permeses i són naturals. Entre elles podríem citar: Avorriment, admiració, adoració, amor, tristesa, ira, alegria, ànsia, ansietat, calma, confusió, desig, enveja, èxtasi ... No són les úniques. 


Un grup d'investigadors de la Universitat de Califòrnia (Estats Units) van realitzar un estudi, publicat a PNAS, en què posaven en dubte que els humans només fóssim capaços d'experimentar 6 emocions. El treball va demostrar que en realitat es poden diferenciar 27 emocions, entre les quals s'estableixen relacions i gradients. 

Per al benestar emocional és important gestionar les emocions perquè no decideixin per nosaltres ni ens desbordin. Les emocions i la seva gestió tenen components físics, cognitius i actitudinals. El nostre cervell emocional, amb tendència a la reacció ràpida, pot jugar-nos males passades a aquests tres nivells. 

 El nostre cervell és primitiu i agressiu, sobretot el nostre cervell més antic com és el reptilià. Encarregat de la supervivència i el confort.

Esperem que aquest article hagi despertat en tu interès per la teva emocionalitat i especialment per una emocionalitat positiva.
Des d'Escoles pel Benestar oferim sessions i tallers d'Educació Emocional a alumnat, professorat i famílies per extreure tot el benefici de la gestió de les emocions.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Responsable: Mar Catalán Ramos
Finalitat: La finalitat de la recollida i tractament de les dades personals que et sol·licito és per a gestionar la consulta que realitzes en aquest blog.
Legitimació: El teu consentiment explícit que vols rebre aquesta informació
Destinataris: Les dades que em facilites estan en el meu servidor de web i email OVH i en els servidors de Google Drive, tots ells compleixen amb la RGPD
Drets: Podràs exercir els teus drets d’accés, rectificació, limitació i suprimir les dades a hola@escolespelbenestar.com així com el dret a presentar una reclamació davant una autoritat de control.